Sayed Fazal Haq Hashimi: ”Fred är att ha lika rättigheter”
När Sayed Fazal Haq Hashimi var tolv år gammal klev han på en sovjetisk personmina och förlorade sitt ena ben.
– Mitt liv gick in i en ny fas, säger han.
Sayed Fazal Haq Hashimi är ordförande för en organisation för personer med funktionsnedsättningar i provinsen Ghazni. För honom innebar de två decennierna efter talibanernas fall 2001 att mycket blev bättre. Det fanns fler möjligheter för både män och kvinnor, och han beskriver de tidigare regeringarna som demokratiska.
– Med talibanerna har ekonomin förvärrats mycket, och problemen har ökat, inte minst för personer med funktionsnedsättningar, säger han.
Det handlar både om ekonomi, jobbmöjligheter och de stängda skolorna för flickor. Tidigare fick personer med funktionsnedsättning ersättning genom Världsbanken. De pengarna finns inte längre. Men hans problem handlar inte bara om hans egen försörjning, utan om att hans barn hamnat i samma situation som så många andra i Afghanistan.
– Mina barn känner osäkerhet och är deprimerade. Min äldsta son är 23 år och hittar inget arbete. Han är hemma hela tiden, gör ingenting och känner sig värdelös. Jag har en 18-årig dotter som gick i tolfte klass och bara hade ett år kvar när talibanerna stängde skolorna. Hon har varit hemma sedan dess. Jag har också en 14-årig dotter som inte heller hon kan gå i skolan. Hon frågar mig hela tiden när talibanerna ska öppna skolan igen.
Han har dessutom en 11-årig son som har en cp-skada, men som inte kan få den medicinska hjälp han behöver eftersom familjen inte har råd.
Våldet har minskat, men Sayed Fazal Haq Hashimi påpekar att det inte försvunnit helt.
– Det är klart att kriget påverkade oss mentalt. Området var inte säkert, människor dödades. Vi var ledsna. Nu är det lite säkrare men vi får fortfarande rapporter om människor som dödats utan att vi vet vem som är skyldig.
Vad betyder ”fred” för dig?
– Fred handlar inte bara om att striderna upphört. Fred är lika rättigheter, att kunna göra egna val i livet, fred är rätt till utbildning för alla. När vi kan välja vilka som ska styra landet och flickor och kvinnor har samma rättigheter som pojkar och män, då har vi fred. Fred betyder att vi kan leva som människor. Det här – svält och depression – är inte fred.
Så länge det inte finns utbildning för alla och så länge landet styrs av outbildade talibaner har han svårt att se ljust på framtiden.
– Jag beklagar att allt jag säger är sorgligt men sådan är situationen.
– Det enda som är viktigt är människokärlek. Religion är inte det viktigaste för mig utan att vi får leva som människor.
Läs fler artiklar ur temat ”Krigets pris”: