SAK på Bokmässan 2017
Välkommen till våra två seminarier på Göteborgs bokmässa på Internationella torget: ”Jag går inte till skolan den här veckan för jag har mens”, fredag 13.40 och ”Rätten till utbildning gäller även i krig”, söndag 09.15. Då bjuder vi även på frukost, missa inte!
I år på Bokmässan deltar SAK på Internationella torget. Tillsammans med en mängd organisationer minglar vi med den lite mer omvärldsintresserade publiken. Vi ser fram emot att möta många som, förhoppningsvis, går hem med mer kunskap om Afghanistan i ryggsäcken!
Varmt välkomna till vår monter, nummer: H03:17.
Vi arrangerar två seminarier på Internationella torget. TIPS! Kan du inte komma? Följ livestreaming via youtube som syns på SAKs Facebookpage här. Se till att inte missa nåt, gilla och följ oss gärna på Facebook också : )
SEMINARIE 1:
”Jag går inte till skolan den här veckan för jag har mens”. Fredag den 29 september, 13.40-14.00.
I dag råder tabu och okunskap kring mens i Afghanistan. I en strängt patriarkal och religiös tradition, i ett land härjat av långvarig väpnad konflikt möter det särskilda utmaningar.
Flickor drabbas av sjukdom och känner sig otrygga inför att gå till skolan under mensen. SAKs mål är att inga flickor ska behöva vara borta från skolan på grund av sin mens. Skolan ska erbjuda lika möjligheter för alla.
I SAKs projekt stärker vi därför flickors och kvinnors rättigheter genom att stödja flickor i puberteten, mammor och skolor på att bli bättre på att bryta stigmatiseringen kring mensen och bidra till ökad jämställdhet i Afghanistan. Ingen ska bli utan utbildning på grund av menstruation!
Medverkande:
- Andreas Stefansson, tillförordnad generalsekreterare, Svenska Afghanistankommittén.
- Madeleine Fogde, seniorexpert på Stockholm Environment Institut, SEI.
- Moderator: Ami Hallberg Pauli, komiker och engagerad för flickors rätt till utbildning.
SEMINARIE 2:
”Rätten till utbildning gäller även i krig”.
Söndag den 1 oktober, 09.15-10.00.
EXTRA: Vi bjuder på frukost, missa inte!
Antalet barn som går i skolan i Afghanistan har ökat markant de senaste 15 åren, från omkring en miljon till sex miljoner barn.
Men ett försämrat säkerhetsläge och fortsatt brist på skolor och lärare i Afghanistan gör att många barn och unga riskerar att aldrig lära sig läsa, skriva eller få en bra skolgång. Omkring 40 procent beräknas fortfarande stå utan möjligheter till skola och utbildning.
Hur kan rätten till utbildning tillgodoses i ett av världens fattigaste länder och där en väpnad konflikt pågått i snart 40 år?
Medverkande:
- Andreas Stefansson, tillförordnad generalsekreterare, Svenska Afghanistankommittén.
- Azada Najafi, tolk och engagerad i flickors rätt till utbildning i Afghanistan.
- Hamid Zafar, driver studentboende i Afghanistan.
- Moderator: Anna Ek, Svenska Afghanistankommittén.