Flickskola, utomhus

SAK-elev dödad i strider

En 14-årig flicka dödades och två 9-åriga flickor skadades när deras hus träffades av en raket i byn Sakaz Tapa i provinsen Kunduz. De tre flickorna gick på en av SAKs skolor.

- Vi lever i ständig skräck på grund av den eskalerande konflikten, säger flickornas familj.

Händelsen inträffade 20 april. Flickorna hade gömt sig i ett hus i närheten av SAKs skola. Enligt byborna sköts raketen från en bas som tillhör den afghanska armén. Skolan är bara öppen på morgonen och var vid tillfället stängd.

– Det är alltid civilbefolkningen som drabbas hårdast av våldet och striderna i Afghanistan. Varje dag rapporteras det om hur barn utsätts. I det här fallet gäller det barn som går i en SAK-skola. Det upprör oss oerhört och vi känner starkt för den drabbade familjen, säger Shah Mahmood, SAKs tillförordnade landschef i Afghanistan. 

Personal från SAK har varit i kontakt med familjen för att uttrycka sitt stöd och även besökt de skadade flickorna på sjukhuset i Kunduz.

Byn Sakaz Tapa ligger 75 kilometer från staden Kunduz, i ett avlägset område nära gränsen till Tadjikistan. Det har pågått hårda strider i distriktet som byn ligger i den senaste tiden. I byskolan går det 135 elever varav 71 flickor.

Samma dag, 20 april, berördes en annan av SAKs skolor av stridigheterna i provinsen Kunduz: I distriktet Khan Abad förstördes ett förråd med läroböcker och annat skolmaterial i en eldstrid.