Reza Javid på sin cykeltur genom Sverige sommaren 2020. Han har varit medlem i SAK sedan 2006, sitter i styrelsen för lokalföreningen i  Skövde/Skaraborg och är föreningsrevisor. Foto: Privat

Reza samlade in pengar på cykeltur genom Sverige

Reza Javid, 34 år, föreningsrevisor och aktiv i Skövde/Skaraborg, cyklade i somras från Kiruna till Smygehuk och kom på att han kunde samla in pengar till SAK under tiden.

Berätta om cyklingen!

– Cykling har blivit min passion. Jag ville testa och se hur långt jag orkade. Jag började med att bestiga Kebnekaise. Sedan började jag cykla från Kiruna och  då satte jag upp delmål: Först Umeå, och därefter undrade jag om jag skulle  orka till Stockholm. Efter 15 dagar och 2 150 kilometer var jag framme i Smygehuk så det blev Sverige från norr till söder.

Hur kom du på att du skulle samla in pengar?

– Jag hade inte planerat det från början, men jag tänkte att det kunde vara en uppmuntran om någon tyckte att mitt försök var värt att stötta. Så jag spelade  in en film och bad mina kompisar att skänka pengar till SAK eller IM Individuell Människohjälp) som jag också är engagerad i.

Berätta om dig själv!

– Jag jobbar på Skaraborgs sjukhus som analytiker, jag är hälsoekonom. Parallellt är jag doktorand vid Göteborgs universitet inom ramen för folkhälsa med fokus på digitalisering inom sjukvården.

Varför började du engagera dig i SAK?

– Jag kommer ursprungligen från Afghanistan, det är inte enda anledningen
men var anledningen till att jag kontaktade SAK första gången. Jag är från Ghazni-provinsen men hade inget eget minne av SAKs verksamhet där. Jag lärde känna SAK i Sverige. Och så är det en person som spelat stor roll för mitt engagemang: Harald Holst. Han sa att jag måste bli aktiv.

Varför har du fortsatt ditt engagemang?

– Behoven tilltar i Afghanistan och med tanke på miljön med korruption och konflikt så gör SAK ett väldigt bra jobb.

Finns det någon fråga du brinner extra för?

– Jag brukar resonera: Vad är det för tomrum som SAK fyller på ett extraordinärt sätt, jämfört med andra? När det gäller personer med funktionsnedsättning så finns det inte lika stort intresse bland andra organisationer och SAK har en sådan expertis. Så även om det inte är det största SAK gör bör det framhävas, inte minst med tanke på det stora antal som har funktionsnedsättningar på grund av kriget. Jag är extra stolt över att SAK engagerar sig i det. 

EVA KELLSTRÖM FROSTE