Så kan klimatkrisens effekter motverkas i Afghanistan
Ett av fokusen på klimatkonferensen COP29, som inleddes i veckan, är att adressera de mest utsatta ländernas behov. Afghanistan bidrar minimalt till de globala utsläppen, men är idag ett av de hårdast drabbade av den globala uppvärmningen. Norska Afghanistankommittén har tagit fram en rapport med åtta rekommendationer för att motverka klimatkrisens effekter i landet.
Trots att Afghanistan bidrar minimalt till de globala utsläppen så är landet särskilt sårbart för effekterna av klimatförändringar och rankas idag som ett av de mest drabbade länderna i världen. Temperaturökningarna i landet överstiger det globala genomsnittet, vilket påverkar landets årstider och har en negativ inverkan på jordbruk, vattenförsörjning och livsmedelssäkerhet.
Som ett kustlöst land med komplex topografi står landet inför extra svåra utmaningar när extrema väderhändelser blir allt vanligare. Torka, stormar, översvämningar, jordskred och laviner hotar både liv och försörjning för miljontals människor i landet. Vattenbrist och längre perioder av torka leder till minskade skördar och avflyttning, samtidigt som plötsliga översvämningar orsakar skada på viktig infrastruktur och kan ödelägga hela samhällen på landsbygden. Smältande glaciärer i landet ger ett tillfälligt ökat vattenflöde på vissa håll i landet, men medför samtidigt större risker för kollapsande glaciärsjöar, vilket kan få katastrofala följder.
Socioekonomiska kaskadeffekter av klimatkrisen
Klimatförändringarna får kaskadeffekter som påverkar alla delar av det afghanska samhället, med ökad risk för fysisk och psykisk ohälsa, osäker livsmedelsförsörjning och utbredd fattigdom.
I Kabul och Ghazni har landsänkningar observerats, delvis till följd av minskat grundvatten, vilka hotar både infrastruktur och ökar risken för konflikter kring vattenfördelning. Samtidigt får klimatförändringarna stora ekonomiska konsekvenser. Översvämningar drabbar årligen 100 000 människor i landet och orsakar skador för 54 miljoner dollar, medan torka kostar samhället runt 280 miljoner dollar per år.
Kvinnor och flickor drabbas oproportionerligt hårt av klimatförändringarna, vilket förvärrar den ojämlikhet som redan råder mellan könen. Klimatets påverkan på skördar och vattentillgång leder till större arbetsbörda och ekonomisk sårbarhet på landsbygden. Vid klimatrelaterade katastrofer blir kvinnor och flickor också särskilt sårbara, då risken för könsrelaterat våld ökar.
Rekommendationer från rapporten i korthet
Trots att utmaningarna är många så identifierades också flera möjligheter i Afghanistan, såsom möjlighet att ta tillvara på traditionell kunskap och ta till sig miljövänlig teknologi för att bygga ett motståndskraftigt, eller resilient, samhälle och nyttja landets tillgång till förnybara energiresurser.
- Öka investeringarna i långsiktiga lösningar och omfattande utvecklingsinsatser, inklusive återplantering av skog för att skydda kullar och konservera mark.
- Öka samarbetet mellan akademiska institutioner, de styrande organen och jordbrukare för att främja kunskapsbaserade lösningar som är praktiska och applicerbara.
- Utveckla omfattande policyriktlinjer kring förvaltning av naturresurser, miljöskydd och effektiva system för klimatanpassning och riskreducering.
- Öka investeringarna i produktiv och beskyddande infrastruktur, inklusive omfattande system och hantering av avrinningsområden.
- Investera i infrastruktur för att kunna hantera skördar och höja jordbrukarnas inkomst, minska risken för osäker livsmedelsförsörjning och minska matsvinnet.
- Ge jordbrukare kunskap i klimatsmarta metoder, inklusive droppbevattning och annan vattenbesparande teknologi.
- Introducera grödor som är resistenta mot torka för att maximera skördarna utan att öka vattentillgången. Jobba för att ändra matvanor, som till exempel att introducera mer baljväxter, soja och andra växtbaserade och proteinrika källor, samt minska beroendet av vete.
- Utforska olika finansieringsalternativ för att bedriva vetenskaplig forskning och kunna förstå problemen samt föreslå praktiska, överkomliga och hållbara lösningar.
NAC:s rapport Joining forces against the impact of climate change in Afghanistan finns att läsa i sin helhet på afghanistankomiteen.no. Rapporten är resultatet av ett tre dagars klimatsymposium som hölls i Kabul i april 2024 och samlade civilsamhället, akademiker och tjänstemän från de facto-regeringen i Afghanistan.