En bombad by i Logarprovinsen strax söder om Kabul 1983.

En bombad by i Logarprovinsen strax söder om Kabul 1983. Foto: Börje Almqvist

På julen för 40 år sedan invaderades Afghanistan av Sovjetunionen

Invasionen blev inledningen till ett tioårigt sovjetiskt terrorkrig. Än idag lider Afghanistan av konsekvenserna av den sovjetiska invasionen 1979.

I samband med invasionen mördar sovjetiska soldater den sittande kommunistiska presidenten Hafizullah Amin som några månader tidigare blivit president efter att ha mördat sin ”kamrat” president Taraki.

I rapporten ”A Turning Point in World History: 40 years ago, the Soviet Union invaded Afghanistan”, från Afghanistan Analyst Network, skriver Thomas Ruttig om hur det gick till när Sovjetunionen invaderade Afghanistan. Det är en mycket intressant rapport som bland annat bygger på sovjetiska dokument som beskriver hur den sovjetiska ledningen tog beslutet om invasionen.

Thomas Ruttig redovisar även detaljer om hur Sovjet gör flera misslyckade försök att mörda Hafizullah Amin. Bland annat förgiftade de honom, men sovjetiska läkare som inte visste att det var ett av den sovjetiska ledningen sanktionerat mordförsök räddar hans liv för stunden. Då stormar sovjetiska specialtrupper Taj Beg palatset i Kabuls utkanter och skjuter Amin.

Efter mordet på Amin flygs Babrak Karmal in från Sovjet och installeras som president. Karmal var en av Amins kuppkamrater vid en kommunistisk militärkupp 1978 då de lät mörda den sittande presidenten Daoud och hans familj och kommunisterna kom till makten. Babrak Karmal och hans fraktion inom partiet utrensades bara några månader efter militärkuppen. Många av de som inte lyckades fly avrättades.

Den Sovjetiska invasionen 1979 räddade kommunistregimen från att störtas av ett folkligt uppror. Resultatet blev en katastrof för landet och dess befolkning. Innan invasionen hade kommunistregimen mördat tusentals människor. Verkliga och inbillade fiender, liksom andra vanliga civila som de trodde skulle kunna bli oppositionella i framtiden. Jag var själv i Afghanistan 1978 och på kvällarna på slutet av sommaren hördes i Kabul hackandet från kulsprutorna när människor massavrättades.

På 1980-talet arbetade jag bland annat som krigsreporter i Afghanistan och rapporterade om den sovjetiska terrorkrigföringen. En vanlig syn på den afghanska landsbygden var bombade och ofta helt övergivna byar. Ibland kunde jag gå en hel dag eller mer utan att se en icke-bombad eller övergiven by. Omkring hälften av landets byar bombades eller sköts sönder av de sovjetiska stridskrafterna.

De sovjetiska ockupationsåren ledde enligt de uppgifter Thomas Ruttig fått fram till att omkring en miljon afghaner dödades. Andra uppgifter anger ett högre antal döda. Cirka 3 miljoner människor (huvudsakligen civila) skadades. 6.4 miljoner människor (en tredjedel av den dåvarande befolkningen) blev flyktingar i huvudsak undan det sovjetiska bombkriget mot byarna. Dessutom blev cirka två miljoner människor internflyktingar.

De afghanska flyktingarna var fram till kriget i Syrien världens största flyktingpopulation.

Börje Almqvist

Börje Almqvist

Journalist och Afghanistankännare, Afghanistankommittén delar inte nödvändigtvis de åsikter som framförs.