På jakt efter Afghanistans försvunna kvinnor
På ett sjukhus i Herat behandlas kvinnor som försökt begå självmord för att deras liv med make och familj är outhärdligt.
En av kvinnorna har satt eld på sig själv. En annan har druckit blekmedel. Enligt talibanernas officiella statistik har antalet självmord och självmordsförsök minskat, men det är inte vad personalen på det här sjukhuset ser.
I dokumentären ”Talibanernas dolda krig mot kvinnorna” vill den iransk-brittiska journalisten Ramita Navai visa hur verkligheten ser ut för de afghanska kvinnorna, bakom talibanernas löften om att kvinnor skulle få arbeta och utbilda sig. Att det var spel för gallerierna har blivit än mer uppenbart efter att dokumentären släpptes.
Ramita Navai arbetar både med dold och öppen kamera. Hon undersöker uppgifter om att flickor och kvinnor försvinner, och att de tvingas gifta sig med talibaner. I Herat träffar hon en familj vars dotter, ”Maryam”, försvunnit. Det visar sig att hon fängslats för sedlighetsbrott.
Ramita Navai lyckas komma in i fängelset i Herat, hon filmar med dold kamera och talar med några av de kvinnliga fångarna – en av dem är ”Maryam”.
De flesta som filmas i dokumentären vågar inte visa sina ansikten, men det finns några kvinnliga aktivister som gör det. De har varit ute på gatorna och demonstrerat, men till våren 2022 vågar de inte längre. De vill höja sina röster för sina systrars skull, men deras röster tystnar och nu har flera av dem lämnat landet.
Det är lite för mycket fokus på journalisten själv, Ramita Navai, och det finns källkritiska problem med vissa historier, men de många personliga intervjuerna med aktivister och med kvinnor och män som utsatts för våld och fängslanden ger en fördjupad bild av de afghanska kvinnornas situation, till vissa delar inte tidigare berättad.
”Talibanernas dolda krig mot kvinnorna” visas på SVT Play.