På fängelsekliniken i Mehtarlam

Siadalam Wafea har suttit fängslad i tre år utan att vara dömd för något brott.

- Jag hade precis avslutat gymnaisestudierna och höll på att förbereda mig för inträdesproven till universitetet när jag arresterades, säger han.

Siadalam Wafea säger att han är oskyldig. Eftersom han har uppfört sig väl har han fått jobba på fängelsets sjukavdelning, som SAK driver. Det innebäratt han lättare kan ta emot besök och kan ringa till släkt och vänner utanför fängelst. Han får också månadslön för sitt arbete.

Alla i fängelset tycker om Siadalam, säger fångvaktaren som följer med oss under besöket.

Det är Svenska Afghanistankommittén som driver all sjukvård i provinsen Laghman i östra Afghanistan. Den lilla kliniken på fängelset i Mehtarlam är en del av den verksamheten. Kliniken ansvarar för 320 interner, varav 4 kvinnor. Personalen består av en läkare, en sjuksköterska och Siadalam, som är assistent.

Besökare kommer hela tiden förbi kliniken. En ny intern känner smärta i hela kroppen. Han arresterades för två dagar sedan och anklagades för att ha varit inblandad i en bombattack. Han säger att han blev misshandlad av säkerhetsstyrkorna. Doktor Faaridon Yaar undersöker honom och hittar ingen allvarlig åkomma, så han ordineras smärtstillande medicin.

Interner med allvarligare sjukdomar skickas till sjukhuset i Mehtarlam, eftersom kliniken bara kan hantera enklare problem. I rummet bredvid mottagningsrummet finns två sängar och en liten medicinlåda. Faridoon Yarr berättar vad som står på önskelistan:

Vi behöver syrgas och medicin mot psykiska sjukdomar. Nu har vi bara en slags antidepressiv medicin och några lugnande mediciner. Många interner behöver också tandvård och det kan vi inte hjälpa dem med.

Vi vill också få löneförhöjning. Det instämmer hans kollegor i.

Men Siadalam Wafea klagar inte, åtminstone inte när det finns så många som hör vad han säger. På kliniken har han lärt sig att ge injektioner och att behandla enklare skador. Det är kunskap som han kan ha nytta av framtiden.

- Jag skulle gärna utbilda mig till läkare eller sjuksköterska i framtiden, säger han.

Etiketter

hälsovård