Oro för kvinnors rättigheter när talibanerna vinner mark
De senaste veckorna har talibanerna flyttat fram sina positioner och tagit kontroll över allt fler distrikt i Afghanistan. Utvecklingen skapar oro i landet, inte minst bland kvinnor.
SAK har kommenterat läget i flera svenska medier.
– Talibanerna har nu tagit över väldigt många fler områden. De har utnyttjat tillfället som uppkommit efter att USA dragit tillbaka sina styrkor och övriga internationella styrkor också har reducerats väldigt mycket, säger Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare på SAK, i SVT Morgonstudion.
– Afghanistan står i ett fruktansvärt svårt läge nu. Inte nog med att många människor är väldigt rädda för vad som kommer att hända – livet kan förändras drastiskt i städerna om talibanerna tar över. Samtidigt har Afghanistan drabbats väldigt svårt av de sekundära effekterna av coronapandemin, när gränser stängdes och människor inte fick gå till arbetet. En utav världens mest utsatta befolkningar blev ganska dramatiskt mycket fattigare det senaste året. FN räknar till exempel med att andelen människor som lever på mindre än en dollar per dag har ökat från ungefär 50 procent till 70 procent.
”Propaganda” från talibanerna
”Kontroll” är ett flyktigt begrepp när det handlar om territorium i Afghanistan. Distriktshuvudstäder kan skifta hand mellan talibanerna och den afghanska staten för bara några dagar innan den andra parten tar kontroll igen. Vid en presskonferens i Moskva nyligen hävdade talibanerna att de kontrollerar så mycket som 85 procent av landet. Det är en siffra man bör ta med en nypa salt, menar Klas Bjurström.
– Alla sådana här uppgifter är en del av en propagandaoperation där man vill ge bilden av att man har rörelseenergi, att man är på väg att kontrollera hela landet. Det är väldigt tveksamt, säger han till Aftonbladet.
Flickors utbildning hotad
Särskilt stark är oron nu för vad som kommer att hända med flickors utbildning om talibanernas inflytande stärks. Talibanerna säger att de är för att flickor går i skolan, men deras offentliga retorik i frågan stämmer inte alltid överens med verkligheten på marken.
Svenska Afghanistankommittén har länge arbetat i talibankontrollerade områden. Tusentals flickor, går i våra skolor i sådana områden, främst i de lägre årskurserna.
– Huruvida det här tillåts eller inte beror i stor uträckning på den lokala talibanledarens inställning till utbildning. Ju äldre upp i åldrarna flickorna kommer, ju mer synpunkter tenderar talibanerna att ha. Det gäller klädkoder, lärarnas utbildning i religion och så vidare, berättar Daniel Madhani, SAKs landchef i Afghanistan, i Aktuellt.
”Kampvilja hos kvinnorna”
Samtidigt som det finns en rädsla bland kvinnorna i Afghanistan finns där också en beslutsamhet att försvara de framsteg som gjorts vad gäller kvinnors rättigheter de senaste 20 åren.
– Afghanistan är inte samma land idag som när talibanerna styrde på 90-talet. Kvinnor tar allt större plats i samhället. Jag ser en stark kampvilja, många modiga kvinnor som står redo att försvara utvecklingen. Man kommer inte att vika sig, säger Daniel Madhani.
De röster som står upp för kvinnors rättigheter behöver omvärldens fulla stöd i den fredsprocess som inletts mellan talibanerna och regeringen. Om talibanerna tar över tillräckligt många områden riskerar kvinnors rättigheter att förhandlas bort i förhandlingarna, säger Klas Bjurström i en artikel på SVT.se.
– Det finns stor risk att den afghanska staten offrar mycket av de framsteg som gjorts för att nå en maktuppgörelse med talibanerna. Ingen av dem är några jämställdhetsförkämpar, många kan tänka sig att offra kvinnors rättigheter för att behålla sin del av makten.