Barn i andra klass sitter på golvet och läraren står framför och undervisar, ballonger hänger i taket.

Shamila är tio år och går i andra klass i en av SAKs byskolor, i byn Sare Chishma i provinsen Balkh. SAKs vinterlovsskola bjuder både på studier och nöje. Foto: Bashir Ahmad Fayaz

Nytta och nöje för 40 elever i vinter

“Jag är glad över möjligheten att gå på vinterskola. Vi är alla entusiastiska. Vi studerar och har också underhållning.”

Shamila är tio år och går i andra klass i en av SAKs byskolor, i byn Sare Chishma i provinsen Balkh. En del skolor har börjat erbjuda möjlighet att gå i skola under det långa vinterlovet, då skolan annars är stängd.

Shamila är en av cirka 40 flickor och pojkar som fick gå en två månader lång vinterkurs i byn. SAKs utbidlningsprogram vid regionkontoret i Mazar-e Sharif höll tre klasser med totalt 146 barn under vinterlovet. 

– Fokus är att skapa möjligheter för flickor. Barn på landsbygden har små möjligheter att studera och roa sig under vinterlovet. Vinterklasserna ger dem den bästa chansen att förbereda sig inför det nya studieåret, säger Mohammad Akbar Qate, utbildningschef på regionkontoret i Mazar-e Sharif.


Foto: Bashir Ahmad Fayaz