Nästan all opiumodling är borta i Afghanistan
Opiumodlingen i Afghanistan har minskat med 95 procent.
Det konstaterar UNODC (FNs organ för att bekämpa brott och narkotika) i sin årsrapport ”Afghanistan Opium survey 2023”.
Minskningen har skett efter att talibanernas förbjöd opiumodling och narkotikahandel i april 2022. Därmed är världens största opiumproducent nästan borta från världsmarknaden.
Afghanistan har i decennier varit världens största producent av opium, råvaran i heroinframställning. Över hälften odlades i Helmandprovinsen, som förra året om den varit ett eget land varit världens största opiumproducent. I år kom bara 10 procent av opiumskörden från Helmandprovinsen.
Fram till förra året odlades 80 procent av allt opium i världen i Afghanistan. 6 200 ton opium på 233 000 hektar åkermark. I år skördades 333 ton opium på en yta av 10 800 hektar. Opium stod förra året för cirka 30 procent av inkomsterna från det afghanska jordbruket.
För många fattiga bönder innebär det här ett stort inkomstbortfall och alternativa grödor som kan ersätta opium kräver eget kapital eller andra inkomster tills alternativa grödor, som till exempel saffransodling, ger tillräcklig avkastning.
Vete, som många sått istället för opiumvallmo, ger betydligt sämre inkomster. Förra året beräknas bönderna ha fått in motsvarande 1 miljard 360 miljoner dollar på försäljning av opium. I år cirka 110 miljoner dollar. En hektar med opium ger en inkomst på cirka 10 000 dollar, medan vete enbart cirka 770 dollar.
Allvarliga konsekvenser när opiumodling stängs ner
Fram till i år har Afghanistans exportinkomster från opium varit betydligt större än från legala produkter och tjänster. Därför kommer det här att få allvarliga konsekvenser för landets redan mycket ansträngda ekonomi, liksom för mängder fattiga familjer.
Inkomsterna från opiumodlingen motsvarade tidigare cirka 100 000 årslöner. Inkomster som till stor del använts till att köpa mat, sjukvård och återbetalning av lån.
Hur det här påverkar heroin- och opiumkonsumtionen i världen är svårt att säga. Det tar 1-2 år från det att opiumet skördats till att det når missbrukarna. Därför är det för tidigt att veta något bestämt. UNODC ser två möjliga scenarier. Antingen leder det till minskad narkotikahandel eller en ökad handel med skadligare preparat som Fentanyl och andra syntetiska opioider. Erfarenheten från USA är skrämmande. Där har Fentanyl lett till massdöd. Enbart 2021 dog över 70 000 personer i USA av Fentanylöverdoser.
Metamfetamin tar över när opiumodling minskar
Afghanistan har en mycket snabbt ökande handel med metamfetamin framställd av efedrabusken som växer vilt i Afghanistan. Det finns redan mängder med metamfetaminmissbrukare i Afghanistan och andra länder.
Data från narkotikabeslag visar att narkotikahandlarna säljer av sina stora lager opium från tidigare års skördar och att heroinframställningen har minskat. Hur stora opiumlager det finns och har funnits från tidigare års skördar är okänt.
Fattigdomen är utbredd i Afghanistan. 97 procent av befolkningen lever i fattigdom och två tredjedelar är i behov av nödhjälp. 20 miljoner av landets 43 miljoner invånare hotas idag av hungersnöd. Nästa år beräknar FN att över 28 miljoner människor i Afghanistan behöver akut humanitärt stöd för att överleva.
Törs talibanerna fortsätta att hålla fast vid förbudet mot opiumodling med tanke på de sociala konsekvenserna och vad det kan medföra i form av instabilitet? Tänker omvärlden se på eller försöka lindra konsekvenserna av opiumförbudet?
Text och foto: Börje Almqvist
Vill ni läsa rapporten ”Afghanistan Opium survey 2023” från UNODCs (FNs organisation för att bekämpa brott och narkotika) om opiumproduktionen i Afghanistan. November 2023.
klicka här:
www.unodc.org/documents/crop-monitoring/Afghanistan/Afghanistan_opium_survey_2023.pdf
och rapporten: (Prosperity or Penury: The political and economic fallout of the opium ban in Afghanistan) från Afghanistan Analyst Network av Kate Clark, Jelena Bjelica