Mordet på Farkhunda Malikzada
Farkhunda Malikzada studerade islamsk lag, arbetade extra som lärare och drömde om att bli domare. För ett år sedan idag (19/3) blev hon brutalt mördad, beskylld för att ha bränt en Koran. Hon blev 27 år gammal.
Det var efter att Farkhunda hade besökt den lokala moskén i Kabul som hon hamnade i bråk med en man som satt utanför och sålde amuletter, som ska skydda mot olyckor. Moskéns mulla blandade sig i bråket som blev allt mer hätskt. Plötsligt beskyllde mullan Farkhunda för att ha bränt en Koran, vilket blev skäl nog för en hel grupp människor att ge sig på Farkhunda i ett hätsk ordväxling som övergick till sparkar och slag.
Polisen kom till platsen och avbröt misshandeln och motade bort den uppretade folkmassan med ett varningsskott. Men den arga hopen hade inte fått nog, de ville att hon skulle dö. Polisen som hade fått kontroll över situationen, gav vika för gruppens våldsamma påtryckningar och misshandeln som hade lämnat Farkhunda liggande på marken med ett blodtäckt ansikte fortsatte. Männen körde sedan över henne med en bil, släpade ned henne till den uttorkade flodbädden och tände eld på hennes söndertrasade livlösa kropp.
Brottet filmades av flera mobiltelefoner och klippen hamnade på internet. Det är något av det värsta jag sett, de våldsamma bilderna etsade sig fast på näthinnan. En stor grupp män, över 50 stycken, som ger sig på en ung försvarslös kvinna med en till synes gränslös våldsamhet. Och kanske värst av allt – en grupp poliser i bakgrunden som bara ser på.
Händelsen väckte ursinniga reaktioner i både Afghanistan och omvärlden vilket ledde till att flera män greps och fördes inför rätta, inklusive flera av de poliser som misslyckades med att stoppa mordet. Rättegången var snabb och kritiserades för att bryta mot rättspraxis, men den var samtidigt väldigt transparent. Den sändes till och med på TV. Men flera domar överklagades och fyra av de som fått hårdast straff fick sina straff kraftigt reducerade från dödsstraff till 10 eller 20 års fängelse. En dom som bekräftades av Afghanistans högsta domstol på internationella kvinnodagen i år.
Enligt Human Rights Watch kommentar är dödsstraff aldrig är svaret. De reducerade straffen är i sig är inte ett svek. Men att inte mer gjorts varken politiskt eller rättsligt för att alla Farkhundas mördare ska föras inför rätta och för att inget sånt här ska kunna hända igen är ett svek mot Farkhundas minne och Afghanistans kvinnor.
I Afghanistan bör varje offentlig handling från en kvinna ses som ett steg mot ett mer jämställt Afghanistan. Vardagliga handlingar som att gå till skolan, eller jobbet och gör sina röster hörda i det offentliga är inget kort om modiga akter av feministisk aktivism. Därför kan vi inte nog understryka den stora besvikelse vi känner mot de poliser, militärer, politiker och medborgare som inte lyckats skydda dessa enastående kvinnors rättigheter!
#Farkhunda