Antiquam Bahadarzai på kontoret i Kabul.

Antiqam Bahadarzai drömmer om att bli byggnadsingengör och anställd som det av SAK. Foto: Niclas Ericsson

"Min dröm är att bli byggnadsingenjör"

Hej medarbetare! Antiqam Bahadarzai, 24 år, städare på SAKs huvudkontor i Kabul.

Hur är det att jobba som städare på SAK?

– Jag trivs bra. De andra anställda behandlar mig schyst och är snälla. Och SAK erbjuder mig möjligheter. Jag får en chans att slutföra min utbildning.

Vad utbildar du dig till?

– Jag vill bli byggnadsingenjör, men min mamma blev svårt sjuk och vi var tvungna att ta henne till Pakistan för att hon skulle få vård. Jag avbröt mina studier för att arbeta. Men nu har jag fått veta att SAK betalar kostnaden om man tar kvällskurser i engelska och IT-kunskap, så jag ska ansöka om det. Engels­ka pluggar jag redan på kvällarna och betalar själv, just nu.

Hur kom det sig att du sökte jobb på SAK?

– Jag jobbade som målare, med att måla om SAKs kontor här i Kabul. Det var en tillfällig anställning genom målarfirman. När det jobbet var slut sökte jag det här jobbet. Jag kände redan till SAK för de har byggt en skola och vattenledningar i Noor Gul, i Kunar, som jag kommer ifrån. Min dröm är att bli byggnadsingenjör och anställd av SAK.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Utöver att städa kontoren och korridorerna har jag administrativa uppgifter, som att inventera städmaterial och livsmedel. När det blir tid över bär jag utrustning som behöver flyttas på och hjälper till i köket.

Hur gillar du den nya uniformen?

– Jag tycker att den är snygg. Förut hade vi inte arbetskläder, utan använde våra egna. Jag kommer aldrig att glömma min andra dag på jobbet här. Jag skulle flytta en stor hög med skräp och sopor och jag visste inte att det fanns en kärra jag kunde använda. Så jag bar allt på axlarna. Jag blev så blöt och smutsig!

TEXT: Niclas Ericsson

Kommunikationsrådgivare på SAK i Kabul