Niamatullah med sina barn. | Foto: SAK

Några av Niamatullahs elever | Foto: SAK

Lärare på SAK-skola dödad i eldstrid

Niamatullah, som undervisade på en av SAKs byskolor i provinsen Ghazni, har omkommit i en eldstrid mellan talibaner och afghansk polis. Det var när han var på väg hem från skolan som han träffades av en kula från den pågående eldstriden och avled på plats.

Händelsen inträffade 25 april i distriktet Qarabagh i provinsen Ghazni söder om Kabul.

Skolan där han arbetade heter Shir Khan och är en flickskola i distriktet Qarabagh. I området finns både afghanska säkerhetsstyrkor och talibaner. De centrala områdena kontrolleras av regeringsstyrkorna medan talibanerna behärskar landsbygden.

Niamatullah efterlämnar fru och fyra barn, tre pojkar och en flicka. Han bodde 300 meter från skolan. Representanter från SAK deltog i begravningen och böneceremonier och har även lämnat sina kondoleanser.

– Vi är alla bedrövade över vår kollega Niamatullahs död. Våra tankar och böner går till hans familj och vänner. Den här händelsen visar tydligt vilka farliga omständigheter SAK och vår modiga personal arbetar under. Vi kräver att alla parter skyddar civilbefolkningen, deras hem, skolor och sjukhus, säger Jörgen Holmström, SAKs landchef i Afghanistan.

– Alla parter i konflikten utgör ett hot mot vår verksamhet; oppositionsgrupper, regeringstyrkor och internationella trupper. I Wardak attackerades vår klinik och tre personer dödades. Nyligen dödades en elev och två andra skadades när deras hem träffades av en raket. De flesta områden som vi arbetar i är osäkra, men vi försöker alltid skydda vår personal. Huvudansvaret för att skydda civila ligger alltid på de stridande parterna. Men trots allt kommer vi att göra vårt yttersta för att fortsätta vårt arbete för Afghanistans folk. 

Niamatullah blev 47 år gammal och arbetade i årskurs 6. Han hade arbetat för SAK sedan 2011 och fått fortbildning i pedagogik och ämneskunskap av SAKs personal parallellt med sitt arbete.

I skolan där han arbetade går 348 flickor i tolv klasser från årskurs ett till och med sex. I klass ett till tre tillsätts lärarna av utbildningsministeriet och i de högre klasserna undervisar SAKs lärare.

Research: Sultan Mohammad