Fateme Barikzay aktiv medlem i SAK

Fateme Barikzay tog initiativ till SAKs jämställdhetsnätverk. Foto: Privat.

Jag vill förändra livet för kvinnor i Afghanistan

Fateme Barikzay tog initiativ till SAKs jämställdhetsnätverk för att hon kände att det behövs en kraft som kämpar för kvinnors rättigheter.

Varför kände du det?

– Jag kommer själv från Afghanistan. Kraften kommer från mitt eget liv – jag har haft ett jättetufft liv på grund av att jag är tjej. Jag tänkte att nu måste jag göra något för att hjälpa dem som är kvar i Afghanistan. Alla kan inte flytta därifrån.

Hur startade du nätverket?

– Jag kontaktade SAKs kansli och fick hjälp med att kalla till ett första möte, som vi höll i Stockholm i december förra året. En av SAKs anställda i Kabul deltog via länk och berättade om den aktuella situationen för kvinnor i Afghanistan. Omkring 20 personer deltog och sedan dess har vi haft flera möten, först fysiska och sedan digitala på grund av coronan. Vi brukar främst diskutera olika sakfrågor och sedan planera vad vi ska göra.

Vad är din förhoppning med nätverket?

– Jag drömmer om att förändra livet för kvinnor i Afghanistan, om att tillsammans med andra som tycker som jag göra skillnad.

Vill sprida kunskap och få fler att bli medlemmar

Hur kan nätverket bidra till att göra skillnad?

– Vi vill sprida kunskap till svenska folket och få fler att bli medlemmar i SAK. Ju fler vi är desto mer kan vi påverka. Våra medlemmar finns i olika delar av Sverige och vi planerade att hålla flera föreläsningar, en medlem i Lund höll en men sedan kom pandemin.

Berätta lite om dig själv.

– Jag är 18 år och läser samhällskunskap på Drottning Blankas gymnasium i Örebro. Jag kom till Sverige för fem år sedan och ville lära mig svenska snabbt och komma in i samhället. I Afghanistan fick jag inte göra vad jag ville för att jag är tjej, det fanns alltid en gräns. Jag kunde inte bestämma om min framtid. Jag visste att så skulle det inte vara. Jag är jätteglad att jag är här i Sverige med möjligheter att utvecklas och bestämma över mitt liv. Jag kom hit med min mamma, hon är en hjälte i mitt liv. Hon är den starkaste och snällaste mamman i världen.

Vad har du för planer för framtiden?

– Jag har inte bestämt än vad jag ska göra men jag vill kämpa för kvinnors rättigheter, jag vill jobba med att förändra kvinnors liv.

EVA KELLSTRÖM FROSTE


Fatemes råd för att starta ett nätverk

1. KONTAKTA SAK – det finns möjlighet att skapa ett nätverk och fånga upp  engagemang! Jag var nervös innan men kände mig välkomnad. När jag läst på hemsidan och träffat folk på SAK kändes det bättre. Det visade sig att det var ganska många som tyckte att idén var bra.

2. STARTA EN GRUPP PÅ MESSENGER – det är bra för att kunna hålla kontakt med varandra och bestämma en dag för möte när så många som möjligt kan delta.

3. STARTA ETT INSTAGRAM-KONTO – vi startade det för att synas och för att människor som brinner för jämställdhet ska få veta att vi finns. Tanken är också att lägga upp bilder från föreläsningar som vi planerar att ha för att kunna locka fler att bli medlemmar.