Internationell trupp deltog i räd mot SAKs klinik
United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) och vår egen personal på plats bekräftar att internationell trupp deltog, säger Jörgen Holmström, landchef för SAK.
– Uppgifter om att internationell trupp deltog i den räd som genomfördes mot Svenska Afghanistankommitténs klinik den 18 februari har bekräftats av United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) och vår egen personal på plats, säger Jörgen Holmström, landchef för SAK.
Natten mellan den 17 och 18 februari genomfördes afghanska specialstyrkor en räd mot SAKs klinik i Tangi Sidan, i provinsen Wardak. Två patienter och en ung pojke som var där för att hjälpa dem fördes bort från kliniken och dödades på en kulle en liten bit bort. Personal greps och misshandlades.
– Detta är en grov kränkning av Genèvekonventionen, alla parter i en konflikt måste respektera sjukvårdsinrättningar och det skydd personer som är sjuka, sårade eller skadade har genom internationell humanitär rätt, säger Jörgen Holmström.
Avrättningar som sker utan rättegång, så kallade utomrättsliga avrättningar räknas som krigsbrott enligt Romstadgan för Internationella brottsmålsdomstolen (ICC).
Enligt Svenska Afghanistankommitténs personal var utländsk trupp närvarande under räden i Tangi Sidan. Detta har nu bekräftats av UNAMA. Minst två personer ska ha talat engelska, och bar utländska uniformer. De utländska personerna ska inte ha deltagit i själva räden mot kliniken, utan funnits i närheten och uppenbarat sig i ett senare skede.
– Vi kräver nu att den afghanska regeringen och ledningen för de utländska styrkorna i landet på en ingående förklaring till det inträffade. Också den svenska regeringen måste sätta press på ansvariga för den internationella militära insatsen i Afghanistan. En oberoende utredning av händelsen måste genomföras, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare.
Kliniken i Tangi Sidan har 10 sängplatser. På kliniken arbetar 23 personer, 19 män och 4 kvinnor. Detta är den enda sjukvårdsinrättning som finns i området och enligt klinikchefen så kommer det nu allt färre patienter på besök. Människor vågar inte uppsöka sjukvården.
SAK har under lång tid arbetat i Afghanistan och är en av de största organisationerna i landet, med 5 300 anställda, nästan alla afghaner. SAK arbetar med utbildning, och bedriver undervisningen för över 70 000 barn, stöd till funktionsnedsatta och för utveckling av landsbygden. Inom hälsovården har SAK ansvaret för all sjukvård i två av landets provinser, var av Wardak är den ena. SAK arbetar också med stöd till lokala organisationer.