Bild på Göran Engström

Göran Engström. Foto: Casper Hedberg 

Journalisten Göran Engström får årets solidaritetspris

Journalisten Göran Engström får solidaritetspriset Årets Afghanistanvän 2021 för sin mångåriga rapportering från Afghanistan. Priset delades ut under Svenska Afghanistankommitténs (SAKs) digitala årsmöte i helgen.

Juryns motivering lyder:   

“Göran Engström har bevakat Afghanistan i 15 år på uppdrag av ett flertal tidningar, tidskrifter och organisationer och skrivit om allt ifrån idrott, politik, kriget och situationen för kvinnor och barn. Under senare år har Göran för Blankspots räkning skrivit om de ensamkommande ungdomarna som utvisats, följt deras resa till Afghanistan och det liv som de tvingas bygga upp på nytt. Göran har också bevakat fredsförhandlingarna och följer utvecklingen efter avtalet mellan USA och talibanerna. Göran Engström har med sin journalistik bidragit till en bredare förståelse för Afghanistan, för politiken, människorna och dess kultur. Därför tilldelas han SAKs solidaritetspris.”  

Pristagaren deltog på årsmötet via videolänk från Kabul.  

– Det känns fantastiskt att få det här priset. Som frilans är jag van att jobba med knappa resurser, och det är verkligen inte givet att man uppmärksammas även om man gör bra och viktigt arbete. Just nu är landet inne i en väldigt känslig process, där det mesta står och väger. Det är otroligt viktigt att den oberoende bevakningen fortsätter, sade Göran Engström.   

– Det känns extra kul att det är just SAK som delar ut priset. SAK är en organisation som gjort väldigt mycket för det hårt prövade afghanska folket under lång tid. Det är en organisation som jag har mycket stort förtroende för.  

Svenska Afghanistankommittén delar ut sitt solidaritetspris varje år till en person eller en organisation som verkat för att stärka solidariteten med det afghanska folket och bidragit till utvecklingen i Afghanistan.   

Om Göran Engström:   

  • Född 1969.  Bor i Smygehamn med familjen.  
  • Frilansjournalist sedan 2001 med fokus på internationella konflikter, migration, medicinska och sociala frågor. Fokuserar framför allt på Mellanöstern, Afghanistan, Pakistan och Balkan.  
  • Jobbar i huvudsak för svenska och nordiska dagstidningar och magasin. Bland uppdragsgivarna finns Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet, Omvärlden, Offside/Filter, Café, 
    Hufvudstadsbladet, Verdens Gang.