SAKs sjukhus i Maidan Shahr. Bilden är från ett annat tillfälle. | Foto: Björn Lindh

Femårig pojke dödad vid raketattack

En femårig pojke dödades när en raket träffade Svenska Afghanistankommitténs sjukhus i Maidan Shahr i provinsen Wardak, inte så långt från Kabul. Sjukhuset träffades under en attack mot staden Maidan Shar, som troligen genomfördes av talibaner.

– Vi fördömer attacken å det starkaste. Återigen har SAK blivit ett offer för brott mot de humanitära principerna och Genèvekonventionen. Den här gången förlorade en oskyldig pojke sitt liv och sju andra människor skadades, säger Madeleine Jufors, SAKs landschef i Afghanistan.

– Även om vår bedömning är att raketen inte var ämnad att träffa sjukhuset, är det fortfarande ett brott mot internationell humanitär rätt. Alla parter måste respektera vårdinrättningar, vårdpersonal och patienter. SAK är en oberoende part i de militära konflikter som pågår i Afghanistan och vår möjlighet att ge det afghanska folket sjukvård och utbildning är beroende av att de stridande parterna gör sitt yttersta för att skydda våra inrättningar, säger Madeleine Jufors.

Pojken som dödades stod nära receptionen och väntade på att få vård när raketen träffade sjukhuset. De som skadades fanns också i närheten av receptionen.

– De som drabbas värst är de som behöver vården allra mest, säger Anna-Karin Johansson, SAKs generalsekreterare. Den internationella humanitära rätten finns till för att försäkra att alla som är i behov av vård och medicinsk hjälp ska få det. Och för att förhindra att den här typen av incidenter sker. Alla parter i en konflikt måste respektera detta, säger Anna-Karin Johansson.

I februari utförde regeringsstyrkor en räd mot SAKs klinik i distriktet Tangi Saidan, Wardak. Två patienter och en pojke fördes ut ur kliniken och dödades. SAK har kallat incidenten för en grov kränkning av de humanitära principerna och Genèvekonventionen.