Egna jordbruket ger mat på bordet
Sällan kött och nästan aldrig frukt. De boende i byn Sayad Ahmad måste ibland skicka barnen till skolan hungriga.
Mohammad Safa är en av byborna i Sayad Ahman, som ligger i provinsen Kunduz. Han berättar att de alla kämpar för att få ett så bra liv som möjligt, men att de har stora problem och aldrig får sina förhoppningar infriade.
Mohammad Safa är bonde och har 20 0000 kvadratmeter land att odla på, och en ko så att familjen kan få mjölk sex månader om året.
Många barn går hungriga till skolan
– Jag har det rätt bra eftersom jag kan få ihop 15 000 afghanis på ett år (omkring 2 200 kronor) och jag har min ko, men det är många familjer i byn som inte har möjlighet att laga riktig mat varje kväll och vars barn får gå hungriga till skolan.
Många i byn tjänar ihop till sitt levebröd genom jordbruk, boskapshållning och daglönearbete, men torka, ökande skatter som tas ut av de facto-styret och ökande kostnader på bränsle och jordbruksmaskiner har drabbat jordbrukarna som inte kan få ut tillräckligt av sina skördar.
– Jag skördar 700 kilo vete om året och det räcker inte till min familj. Hur ska jag kunna köpa matolja, tvål och andra nödvändigheter? Det är svårt att leva på landsbygden där det inte finns några arbetsmöjligheter.
Maten en vanlig dag
Han berättar om en vanlig dags måltider:
– Oftast äter vi bröd, te och ibland mjölk till frukost och lunch. Vi har mycket sällan socker. På kvällen lagar vi mat med olja, ofta ris, soppa, potatis, majrovor och grönsaker. Vi kan bara äta kött en gång i månaden, ibland inte ens det, och nästan aldrig färsk frukt.
Afghaner brukar äta tre gånger om dagen. Den viktigaste och bästa måltiden serveras på kvällen. I byn består maten ofta av mjölkprodukter och mat som de själva odlat: pumpa, aubergine, majrovor, potatis, bönor och kikärter. De flesta afghaner äter bröd till maten.
Festmat vid högtider
Festmat dukas upp vid de två största religiösa högtiderna, Eid al-Fitr och Eid al-Adha. Andra festtillfällen är till exempel bröllop, som firas stort i Afghanistan med många gäster. De som har det bättre ställt, framför allt i städerna, kan bjuda på många olika rätter. I byarna kan det i stället serveras en enda rätt, en risrätt.
Text och foto: SAYED QUDRATULLAH ATTAYE
Läs fler artiklar ur temat:
”Vi har inte ätit kött på ett år”
Ingen afghansk fest utan ris
”Ibland arbetar jag extra för att kunna köpa mat”
Historiskt stöd till jordbruket bromsade hungern