Inspirerade av Sajjad och Alishah snidar barnen i Bamyan egna skidor.

Drömmar om vinter-OS med sorg och skratt

Dokumentären ”På skidor i Afghanistan” berättar historien om Sajjad Hussaini och Alishah Fahrang som kämpar för att kvalificera sig för vinter-OS i Sydkorea 2018.

Två unga män vandrar på skidor uppför snötäckta berg i Bamyan. Efter fyra timmars vandring kan de fara ner i den orörda pudersnön.

Sajjad Hussaini och Alishah Fahrang älskar att åka skidor. De upptäcks av en tysk på genomresa som bestämmer sig för att hjälpa dem att kvalificera sig för vinter-OS i Sydkorea 2018. Under fyra vintersäsonger åker de till Sankt Moritz i Schweiz.

Killarna själva vill gärna berätta en positiv historia om Afghanistan och inge hopp, men under dokumentärens gång upphör filmen att vara den framgångssaga man kanske förväntat sig. Det var svårare än någon förväntat sig för de unga afghanerna att kunna mäta sig med åkare som fått professionell hjälp och tillgång till skidsystem sedan barnsben.

Hemma i Afghanistan blir läget allt sämre och mellan skratten och de varma samtalen i Sajjads familj finns sorg, besvikelse och uppgivenhet över att Afghanistan aldrig går åt rätt håll.

Och samtidigt – barnen i Bamiyan snidar egna skidor och går i hjältarnas skidspår. En skidklubb startas i Bamiyan. Sajjad och Alishah vill inspirera och skapa en plats för glädje. Scenerna när barn och vuxna, både män och kvinnor, pojkar och flickor, tar sig upp för backen för att sedan under stort ståhej med skratt och mycket vurpor tar sig ner är hjärtevärmande – och riktigt roliga.

”På skidor i Afghanistan” av Daniel Etter kan ses på Kunskapskanalen till 31 december 2022.

EVA KELLSTRÖM FROSTE