Dödlig attack mot patienter på SAK-klinik i Afghanistan

Under natten till den 18 februari stormade afghanska militära styrkor (ANA) en av Svenska Afghanistankommitténs vårdcentraler i Wardak, en provins ca en timmes bilfärd från Kabul.

Två patienter och en pojke på 15 år tvingades ut ur kliniken och dödades av soldaterna. Klinikchefen anhölls under natten och sjukvårdspersonalen misshandlades.

”Det här är en attack som mycket grovt kränker den humanitära rätten och Genèvekonventionen som alla stridande parter i en konflikt måste respektera. Sjukhus, kliniker och ambulanser finns för att alla människor har rätt till vård och de får inte under några omständigheter utsättas för attacker eller störningar.

Svenska Afghanistankommittén är neutrala i den pågående militära konflikten i Afghanistan. De patienter vi vårdar på våra kliniker och sjukhus har rätt att skyddas enligt de internationella humanitära konventionerna”, säger Jörgen Holmström, SAKs landschef i Afghanistan.

”Vi kommer fortsätta att undersöka vad attacken beror på och arbeta för att de skyldiga till dessa kränkningar hålls ansvariga", säger Jörgen Holmström.

Pressmeddelandet på Mynewsdesk