”Det känns bra att göra något för mitt hemland”
När Sajede Noory, 18 år, fick höra talas om SAK kände hon direkt att hon ville engagera sig i lokalföreningen i Skaraborg och göra något för sitt hemland.
Berätta om dig själv!
– Jag går på samhällslinjen på Sundlergymnasiet. Skolan jobbar mycket med mänskliga rättigheter och många av oss elever är engagerade i Amnesty. Jag kom till Sverige från Ghazni i Afghanistan för snart nio år sedan.
Varför har du engagerat dig i SAK?
– Eftersom jag inte bor i mitt hemland känns det bra att kunna göra något för Afghanistan. Människorna i Afghanistan har det inte som vi, jag kan göra något som får en positiv effekt. Vi har möjlighet att sträcka ut en hand och hjälpa fattiga och dem som inte har samma möjlighet som vi.
Kände du till SAK sedan tidigare?
– Nej, men när jag träffade Margareta Varenhed från lokalföreningen berättade hon vad SAK gör och det lät intressant. Jag fick träffa andra som varit aktiva inom SAK och såg ett behov av att bli medlem och engagera mig.
Hur har du engagerat dig?
– Jag deltog till exempel under Friskvårdens dag i Skövde och ansvarade för ansiktsmålning av barn, för att samla in pengar till Världens Barn. Det var en bra aktivitet som gjorde att folk stannade till och pratade om SAK och Afghanistan. Det var väldigt roligt att träffa olika människor. Vi lyckades också samla in pengar!
Hur känner du kring ovissheten om SAKs framtid?
– Vi ska inte tappa hoppet, jag tror att det kommer att bli bättre och att vi får tillbaka det vi hade i Afghanistan.
– SAKs verksamhet var speciell, hur SAK stöttade samhället, personer med funktionsnedsättning, kvinnor som inte hade arbete och flickor som inte fick gå i skolan.
Vad är viktigast för SAK i detta läge?
– Nu får vi satsa på det vi har i Sverige, och göra det möjligt för afghaner att känna sig hemma här genom att kunna delta i aktiviteter med afghansk kultur.
Vad har du för tankar om din egen framtid?
– Jag vill bli polis. Jag vill jobba som områdespolis eftersom jag gillar att jobba med människor och för säkerhet och människors trygghet.