”De unga skrämmer talibanerna”
Det är Afghanistans framtid som är under attack i en strid mellan nya och gamla värderingar, menar Shkula Zadran, FN:s ungdomsrepresentant för Afghanistan.
Shkula Zadran är djupt berörd av den senaste tiden händelser med riktade attacker mot bland annat etablerade kvinnor, människorättsförsvarare, universitetsstudenter och journalister.
– Jag brukade aldrig tänka på döden före de riktade attackerna, då jag förstod att jag själv kan bli måltavla. Men det här påverkar inte bara mig och andra unga, utan alla afghaner. Varje gång telefonen ringer hinner vi tänka att det här kan vara det tillfället jag får besked om att någon av mina anhöriga antingen har skadats eller dödats. Det är verkligheten vi lever i och det har blivit en del av att vara afghan, säger Shkula Zadran, som också arbetar som policyrådgivare på SAK i Kabul.
Förändring av våldet
Med de riktade attackerna har det skett en förändring av våldet. Talibanerna nekar till anklagelserna att ligga bakom attackerna, men många, bland dem Shkula Zadran, är övertygade om att de gör det.
– Alla ställer sig frågan varför talibanerna plötsligt bytt strategi och gjort unga till måltavla. Anledningen till det är att unga skrämmer talibanerna. Alla som hittills fallit offer för riktade attacker i Afghanistan är människor som inte skulle acceptera extremism. Talibanerna känner till det, att de är motståndet och det är därför de tystas.
Shkula Zadran har aldrig ångrat beslutet att acceptera uppdraget som FN:s ungdomsrepresentant, trots att det riskerar att göra även henne till måltavla för det riktade våldet.
– Som muslim tror jag att mitt öde är förutbestämt och ligger i Guds händer. Det finns inget jag kan göra åt saken, Guds vilja kommer att ske oavsett. Jag brukar tänka att om det här är min sista stund i livet, så vill jag leva med kärleken till mitt hemland och behålla min självrespekt.
Flickors framtid på spel
Hon vill inte kalla sig modig men vill inte låta rädslan styra sitt liv. Något som skrämmer Shkula Zadran är dock att ungas och framför allt flickors framtid nu står på spel.
– Kommer vi att få ta del av våra demokratiska rättigheter framöver, kommer jag att kunna behålla mitt jobb? Men som ungdomsrepresentant är jag ändå hoppfull. Jag tror inte att vår generation är som unga var för 20 år sedan, när talibanerna kom till makten. Vi vet hur världen funkar idag, vi har sett hur andra har det och jag är säker på att religiös fundamentalism inte är något som vår generation kommer att acceptera.
ZANDRA BERGMAN
Kommunikationsspecialst på SAK i Kabul
Läs också:
Jag letar igenom bilen efter bomber