”Stand not for war – stand for peace” står det inuti en teckning av ett mänskligt hjärta som hängts upp på väggen på barnmorskeutbildningen i Wardak. Negina Arman är 19 år gammal och hon håller i sitt första barn sonen Kaihan en månad gammal. Foto: Anna Ek 

De kommer att rädda liv - de kommer att bli ifrågasatta

Studenterna arbetar med att göra skisser och bilder för att illustrera olika moment en barnmorska behöver veta som en del av utbildningen. De passar även på att sprida andra viktiga samhällsbudskap genom sitt engagemang.

Jag kan inte låta bli att slås av vilket ansvar som redan ligger på de unga kvinnornas axlar och med vilken stolthet de bär upp det. De vill alla bli barnmorskor och hjälpa mammorna och har med stöd från sin hemby fått lov att söka till SAKs utbildning i Wardaks provinshuvudstad  Maidan Shar.

I sina yrkesliv kommer de vara med och rädda liv, bli ifrågasatta av krigsherrar och talibaner och behöva mäkla sig fram för att försöka bidra till att minska mödradödligheten. De kommer ta sig till avlägsna områden, ibland till fots. Året runt. I stekande hetta och genom igensnöade bergspass. Barnmorskorna kommer inte göra skillnad på vem som behöver hjälp, utan finnas där när de behövs.

Jag träffar Negina Arman 19 år gammal. Hennes son Kaihan föddes för en månad sedan på sjukhuset i Maidan Shar och är hennes första barn. Negina tar både hand om sin nyfödda son samtidigt som hon avslutar sin utbildning för att bli barnmorska. På bilden är hon med honom på dagiset som finns på skolan. För att stödja kvinnor som vill studera, erbjuder SAK dagis med personal som tar hand om barnen medan deras mammor är  på lektionerna.

Står inte för krig, står för fred. Budskapet i hjärtat på väggen i Wardak etsar sig fast i mitt. Det är en tydlig påminnelse om vad många i Afghanistan önskar. Och där, i frontlinjen för det arbetet står Afghanistans barnmorskor. Med ditt stöd kan vi utbilda fler. Tack!

Anna Ek, Pressekreterare SAK