”De anställda kvinnorna försörjer sina familjer”
Arezo Osmani ville starta ett företag som gynnade och stöttade kvinnor. Hon sökte efter ett behov på marknaden och fann det. Hon insåg att väldigt många kvinnor inte har tillgång till bra mensskydd och startade ett företag som tillverkar återanvändbara bindor. De började med 25 anställda kvinnor i februari 2021, nu har företaget 70–80 kvinnor anställda.
– Vi insåg att väldigt många kvinnor inte har tillgång till bra mensskydd, många av dem har inga mensskydd alls. Vi har alla erfarenhet av kvinnor som inte har kunskap om vad som händer. Jag har hört kvinnor berätta hur de sitter på plast i sju dagar, säger Arezo Osmani.
– Många kvinnor har inte pengar att köpa bindor för, och männen förstår inte för de har ingen kunskap så de vill inte betala.
Med tanke på det här satsade hon på att sy upp bindor som går att tvätta, innehåller desinficerande medel och håller i två år. Det är ett danskt märke.
– Kvinnorna som arbetar för oss är ofta de enda med inkomst i sina familjer. Unga kvinnor som arbetar hos oss är också studenter vid universiteten, de behöver arbeta för att stödja sina familjer.
När talibanerna tog makten stängde företaget i två månader. Arezo Osmani blev kontaktad av ännu fler kvinnor som behövde jobb. Hon har kvinnor anställda som tidigare jobbade på universitet och ministerier, men som nu förlorat sina arbeten. Hon utökade arbetsstyrkan eftersom så många kom och sökte jobb.
Många hinder för kvinnors företagande
Men det finns många problem och hinder som uppstått efter maktskiftet. Dels rent ekonomiska, allting har blivit dyrare och det är problem med elförsörjningen. Många internationella ideella organisationer, som tidigare var delaktiga i att köpa och sprida bindorna, har lämnat landet och det tar tid att lära känna nya organisationer. Men dels också för att det finns många nya hinder för kvinnor.
– Det största problemet är kvinnans situation. Vi är oroliga över att vi kan tvingas stänga företaget, och vi har alltid koll på hur vi klär oss så att ingen ska ha något att anmärka på, säger Arezo Osmani.
Hon berättar att kvinnorna ofta blir stoppade av talibaner på väg till och från jobbet och tvingas förklara varför de är ute så tidigt på morgonen eller så sent på eftermiddagen.
När hon skulle skaffa licens för sitt företag hos det nya styrets arbetsministerium gick hon dit med sin far.
– De behandlar inte kvinnor rätt. Talibanerna talade om för min pappa att jag inte tilläts ha ett företag. Min pappa upprepade om och om igen att hans dotter var den som ledde företaget, och att de inte kan utfärda en licens utan namn på den som leder företaget. De svarade varje gång att det inte var tillåtet, berättar Arezo Osmani.
Till slut fick hon sin licens, men med tillsägelse att hon inte fick prata med några män, det skulle hennes pappa göra.
Pressad situation för kvinnor
– Det är en pressad situation. Det finns dagar när jag gråter, för vi har arbetat hårt i det här samhället som en del av det, och nu uppför sig vissa personer som om vi inte har någon talang och inte är en del av samhället. Det är som att vi kvinnor inte existerar alls. Då blundar jag och tänker på kvinnorna som arbetar i mitt företag och hur glada de är för att kunna jobba hos mig. Tack vare arbetet kan deras barn gå i skolan. När jag tänker på det känner jag mig stärkt i att jag måste fortsätta. Vi måste kämpa, stå upp för oss själva och inte gå tillbaka, säger Arezo Osmani.
Läs fler artiklar ur temat:
Kvinnor värst drabbade av arbetslöshet