FOTO: SALINA  BIGLARY. 

Carin Jämtin besöker SAK i Afghanistan

"Jag är imponerad över Afghanistankommitténs arbete" / Carin Jämtin, Sidas generaldirektör.

Sidas generaldirektör Carin Jämtin har besökt Afghanistankommitténs ortopediska center och utbildning för fysioterapeuter i Mazar-e-Sharif.

- Jag har hört om Svenska Afghanistankommitténs arbete och det var intressant att se verksamheten med egna ögon. Även om jag bara besökte en liten del är jag väldigt imponerad, säger Carin Jämtin i samband med besöket.

Varje år får 2 600 personer stöd av centret i Mazar-e-Sharif med olika typer av hjälpmedel så som rullstolar, proteser och tricyklar. I hela Afghanistan hjälper vi över 14 000 personer med funktionsvariationer varje år.

Afghanistan är ett av få länder i världen där polio fortfarande inte är utrotat.
Sakhidad är 55 år gammal och fick polio i båda benen som barn. Samma dag som Sidas generaldirektör besökte vårt ortopediska center var Sakhidad inne för att hämta sin nya tricykel, eftersom den han haft sedan 2008 gått sönder.

- Innan jag fick stöd av Afghanistankommittén använde jag mina händer för att förflytta mig. Det gjorde att mina händer och min kropp skadades av stenar och annat som låg på marken. Nu är det mycket lättare för mig att ta mig fram när jag vill ta mig någonstans, säger Sakhidad.

Han bor för tillfället hemma hos sin syster och vill hitta ett jobb. Att stärka personer med funktionsvariationer bidrar till att de får ökad tillgång till samhällsfunktioner och är ett av Afghanistankommitténs mål i arbetet.

- Jag vill inte vara beroende av min syster. Nu har jag en ny tricykel och jag hoppas kunna ta mig ut och hitta ett jobb. Jag är tacksam för Afghanistankommitténs stöd. Jag skulle aldrig ha råd att köpa en ny tricykel själv.

Förutom ortopediska hjälpmedel tillhandahåller Afghanistankommittén också fysioterapi på tolv vårdcenter i Afghanistan. För de som inte har möjlighet att ta sig till något av våra center genomförs behandlingen på plats i hemmen.

Afghanistankommittén har arbetat med personer med funktionsvariationers rättigheter i över 30 år.

TEXT & FOTO: SALIMA BIGLARY .
ÖVERSÄTTNING: ANNA EK.