Sakhi Birdi under ett besök hos ortopedtekniker Hamidullah Nazari på SAKs ortopediska verkstad i provinsen Balkh. Foto: Bashir Ahmad Fayaz

Allt förändrades när Sakhi fick hjälp av SAK

Stödet från SAK har förändrat många människors liv i Afghanistan. Sakhi Birdi, 34 år, som fick polio som barn, är en av dem.

En dag upptäcktes han av en fältarbetare från SAK.

– Jag kommer ihåg dagen det hände som om det var i går. Jag var sju år och lekte på gatan med stöd av mina kryckor när en person kom fram till mig och frågade vem min pappa var och var jag bodde. Jag svarade på hans frågor och fortsatte leka. Han pratade med min pappa och nästa dag tog pappa mig till den ortopediska verkstaden i provinsen Balkh, berättar Sakhi Birdi.

Ett av hans ben är kortare än det andra på grund av polio och han har nu kommit till den ortopediska verkstaden i 27 år för att få ortos, ett ortopediskt hjälpmedel som används för att stödja leder och rätta till felställningar, och skoförhöjning.

– Jag tillbringade bra dagar där. I början var mitt ben krokigt och jag kunde inte sträcka på det. Med hjälp av läkarnas ansträngningar kunde jag till slut sträcka ut mitt ben. Jag kommer fortfarande ihåg hur stark jag kände mig när jag stod framför mina klasskamrater utan mina kryckor, och jag började
känna mig optimistisk om framtiden, minns Sakhi Birdi.

Persomalen på den ortopediska verkstaden är också glad över att ha kunnat hjälpa Sakhi Birdi med rehabiliteringen så att han kan gå. Hamidullah Nazari började jobba där under samma tid som Sakhi Birdi kom dit första gången.

– Han kommer till oss när han behöver hjälp och vi löser hans problem.
Jag har jobbat som ortopedtekniker i 27 år. Kvinnor, barn och många män som Sakhi Birdi har gagnats av våra tjänster och nu kan de leva ett gott liv och ha familj.

Sakhi Birdi är taxichaufför och han är nöjd med sitt liv.

– Jag är gift och jag är stolt över att kunna ta hand om mina barn, min mamma, min syster och min fru. Den där dagen, när jag lekte med barnen på gatan och fältarbetaren upptäckte mig, förändrade allting.

BASHIR AHMAD FAYAZ

SAKs regionkommunikatör i Mazar-e Sharif