Foto: Malin Hoelstad

Burani Badenjun – gryta med aubergine, tomat och vitlökssås

Receptet räcker till 8 personer.

6 auberginer 
3 tomater 
1 grön paprika
1 gul paprika  
3 färska gröna chilifrukter 
6 vitlöksklyftor 
1 gul lök 
0,5 dl vatten
2 msk tomatpuré 
Salt 
Olja till fritering 
Chilipulver och färsk eller torkad mynta till dekorering

Skölj auberginerna och ta bort skaftet och fästet. Skiva dem på längden eller tvären. Skär tomat och paprika i skivor, skär löken i ringar och riv vitlöken.  Fritera auberginskivorna på båda sidor i en stekpanna. Ta en tjockbottnad gryta och lägg några av lökringarna i botten. Varva sedan tomater, paprika, lökringar, vitlök och friterad aubergin i olika lager. 

Blanda 0,5 dl vatten med tomatpuré, finhackad chili och salt. Häll ner vätskan i grytan och koka med lock på medelhög värme. Efter 5–7 minuter har oljan krupit upp till ytan och rätten är klar. Dekorera rätten med chilipulver och färsk eller torkad mynta, och servera med vitlökssås.  

Vitlökssås 

4 dl turkisk yoghurt 
0,5 dl vatten 
2 små vitlöksklyftor 
Salt

Riv vitlöksklyftorna och blanda med yoghurt och vatten. Salta.

Recept: Farah