Bolani – fyllda piroger

Receptet räcker till 4–6 piroger.

Bröd:
4–6 dl vetemjöl
1 krm salt 
25 gram jäst
2–3 msk olja
Vatten 

Fyllning:
4–5 kokta potatisar
¼ purjolök
¼ gul lök
1 krm svartpeppar
1 krm salt
Olja till stekning.

Börja med bröddegen. Mät upp vattnet i en rostfri bunke, värm vattnet till 37 grader (fingervarmt).  Smula ner jästen, blanda med en träsked. Häll i saltet. Tag 3 dl vetemjöl och arbeta ner det i bunken. Tag därefter lite mjöl i taget. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter och inte är kletig. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Riv eller hacka potatisen, löken och purjolöken smått. Fräs alltihop tills löken är glansig och mjuk. Salta och peppra.

Tag upp degen på bakbordet och knåda den varm. Dela degen i 4-6 delar och forma runda bullar. Kavla ut degen till stora, runda och tunna bröd. Lägg fyllningen på ena sidan rundeln, vik över den andra halvan. Tryck till ordentligt, pirogerna ska vara platta.

Hetta upp olja i en stekpanna. Stek pirogerna tills de är gyllenbruna. Platta till pirogerna i stekpannan och stick gärna hål om det blir någon bubbla. Lägg pirogerna på hushållspapper för att få bort lite av oljan.

Recept: Walantina

Bolani med korianderdipp.
Foto: Beatrice Skoglund